Elődeink húsvét előtt még nem az üzletekbe szaladtak tojásfestékért, hanem az otthon fellelhető természetes anyagokat használták fel, hogy fantasztikus színeket varázsoljanak velük elő, és ezekkel fessék meg a locsolóknak szánt tojásokat. Ez egy családi program volt, és a gyerekek már alig várták, hogy elkezdhessék a tojás festését és dekorálását ilyen-olyan módon.
Íme egy-két tojásfestési trükk és technika:
A tojásokat festés előtt alaposan meg kell tisztítani és szárítani. A tisztításhoz csak puha rongyot használjunk, hogy ne sérüljön a tojás felülete, mert akkor nem fogja be egyenletesen a festék.
Ha főtt tojást akartok megfesteni, akkor alaposan meg kell főzni, legalább 20 percig.
SÁRGA –színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom-vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.
NARANCSSÁRGA – színt kapunk, ha 0.25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.
ARANYSÁRGA VAGY PIROSAS - színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat tudunk létrehozni. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékes vízben, aranysárga színűk lesz. Hogyha a tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek.
SÖTÉTBARNA – színűek lesznek, ha erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni és ebbe helyezzük a tojásokat, azokat egy ideig állni hagyjuk.
IBOLYA – színűek lesznek ha fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet keverünk, 15 percig lassú tűzőn főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, hogy mennyi ideig hagyjuk a lében állni.
KÉK –színt kapunk, ha a az apróra vágott vöröskáposztára, annyi vizet öntünk hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi.
PIROS – színt kapunk, ha lilahagyma héjával főzzük a tojásokat
ZÖLD – vágjunk apróra spenótot ( mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni.
LILÁSBORDÓ – a cékla levével kapjuk ezt a színt, de ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.
A tojás karcolása
Nem igényel különleges eszközöket, szerszámokat, bárki nekifoghat. Csupán egyenletes felületű, ép tojásokra, tojásfestékre és egy szikére, vagy vastag tűre van szükségünk. A lényege, hogy a színesre festett tojások felületén a mintát a festék lekaparásával hozzuk létre. Ha még nem vagyunk profik, ceruzával halványan előrajzolhatjuk a kívánt motívumot, hogy a végeredmény szép arányosan helyezkedjen el a tojáson. A festéket vékony vagy vastagabb vonalakban is kaparhatjuk, sőt, színátmeneteket is létrehozhatunk. ”
Berzselt tojások
Berzselt vagy levélrátétes tojást sokkal egyszerűbb készíteni, ráadásul roppant szórakoztató is. Különleges formájú, fiatal leveleket gyűjtsünk hozzá, már e kis természetjárás miatt is megéri! Benedvesítve simítsuk fel a tojásra. Ezután nejlonharisnyából vágjunk ki egy tenyérnyi darabot, ezzel szorosan vonjuk be a tojást. A lényeg, hogy rögzüljön a tojáson a levél. A harisnya végét alaposan kötözzük be. Ezután következhet a festékfürdő, a kívánt szín eléréséig áztassuk benne. Ha elég szorosan rögzítettük a harisnyát, a levelek alá nem tud befolyni a festőlé, így a nyomat ott marad a héjon.